U werkt hard om uw taken op uw werk zo goed mogelijk te regelen. U gaat uw verantwoordelijkheden niet uit de weg en doet wat er gedaan moet worden. Dit kan werkdruk geven, zelfs meer dan goed voor u is. Als reactie op uw harde werken krijgt u commentaar van collega’s…
“Had u het niet beter anders kunnen aanpakken? Waarom zijn die notulen nog niet af? Had u die vergadering niet beter moeten voorbereiden en waarom is die klant nog niet terug gebeld?”
Ondankbare reacties op uw toewijding en inzet, dat kan er emotioneel gezien behoorlijk inhakken, u doet namelijk uw uiterste best en dan is dit wat u ervoor terugkrijgt? Het zijn dit soort reacties of andere emotionele interacties die de situatie voor u zwaarder maken en die ertoe kunnen bijdragen dat u zich moe, gestrest, overspannen of zelfs burnout gaat voelen.
Met alle moderne technieken is het bijna onmogelijk om je even af te sluiten van allerlei (werkgerelateerde) prikkels. Uw baas belt op uw vrije dag met een hele belangrijke vraag die echt niet tot morgen kan wachten. Die deadline staat voor de deur, misschien dan toch vanavond even thuis verder achter de laptop, want het moet wel op tijd af. Iedereen moet tegenwoordig op alle momenten van de dag bereikbaar en klantvriendelijk zijn en zich professioneel opstellen.
Op zich niets mis mee.. tenzij het vanzelfsprekend gaat worden voor uw collega’s dat ze toch altijd een beroep op u kunnen doen of u nou vrij bent, het avond is of weekend. Als ze het u vragen komt het wel goed. Dat kan heel vervelend en te veel worden, maar bedenk wel dat u het zelf laat gebeuren.
Beroepen en werkzaamheden die u raken op emotioneel vlak, zoals beroepen in de gezondheidszorg of in het onderwijs zijn zeer burnout-gevoelig. U vind het waarschijnlijk fijn om anderen te verzorgen en te helpen. Zolang alles goed gaat kunt u de druk aan, maar zodra er eisen worden gesteld waar u niet langer aan kunt voldoen en daar direct “klachten” op komen van collega’s of uw leidinggevende kan uw emmertje sneller vol raken of zelfs overlopen.
In uw privésituatie kunnen natuurlijk ook emotionele gebeurtenissen plaatsvinden die een aanslag zijn op uw draagkracht. Ziekte binnen de familie, een scheiding, problemen met uw kind of het overlijden van een dierbare zijn enkele voorbeelden van dergelijke gebeurtenissen. Ook deze situaties kunnen voor overbelasting op emotioneel vlak zorgen.