“Ik werk me een slag in de rondte maar ik word totaal niet gewaardeerd. Het is alleen maar nemen, nemen, maar geven ho maar!”

Herkenbaar? Een beloning in geld is belangrijk, maar veelal is het laten blijken van waardering nog meer waard. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geven van een salarisverhoging of een bonus niet meer nodig zijn, integendeel. Eigenlijk willen we hier alleen maar mee zeggen dat het geven een compliment net zo belangrijk is. Complimenten en het laten blijken van waardering zijn essentieel en kunnen niet worden vervangen door geld.

Een algemeen compliment “Wat heb je goed je best gedaan afgelopen jaar” geeft minder energie dan een heel specifiek compliment wat u ook goed kan plaatsen, zoals “Wat heb je dit projectplan goed opgepakt en uitgewerkt, zonder jouw werk zouden we nooit zover zijn gekomen.” Dit is een compliment wat u ook werkelijk kunt relateren aan een specifiek geleverde taak, in dit geval het projectplan.

Of u zich gewaardeerd voelt is een persoonlijke ervaring. U kunt zich niet gewaardeerd voelen terwijl uw leidinggevende of een andere collega vindt dat hij of zij dat wel regelmatig laat blijken. Het gaat dus om uw beleving van een bepaalde situatie, een ander kan dezelfde situatie heel anders ervaren.

Voor deze situatie  is een parallel te trekken naar de privésituatie, want de werkende moeder, vindt het ook fijn om thuis te horen dat ze lekker heeft gekookt en dat het fijn is dat de was weer schoon en gestreken in de kast ligt. De werkende vader vindt het ook prettig om een compliment te krijgen wanneer het huis netjes is opgeruimd, de buitenlamp het weer doet en de boodschappen zijn gehaald.

Het geven van een compliment is een kleine moeite. Het krijgen van ervan geeft positieve energie, waarbij het belangrijk is dat het compliment wel echt gemeend moet zijn. Gebrek aan beloning en waardering is één van de redenen waarom werknemers een burnout kunnen ontwikkelen.