“Ik laat het nooit meer zover komen… Dit was eens maar nooit weer!”

Deze reacties zijn van mensen die al eens een burnout hebben doorgemaakt en weten wat het met hen heeft gedaan. De aanloop periode naar een burnout waarin je langzaam aan wegzakt, steeds minder energie hebt en de controle verliest. De periode van burnout zijn, niets meer kunnen en het vaak frustrerend lange herstel. Het voorkomen van een (volgende) burnout is dan ook geen overbodige luxe.

Aan de hand van de klachten en kenmerkende situaties op de pagina herkennen van klachten en op de pagina’s die vallen onder klachten kunt u bepalen of u zich in een bepaalde risicofase bevindt. Neem de signalen van uw lichaam serieus. Het is namelijk kenmerkend voor mensen die onderweg zijn om een burnout te ontwikkelen om te doen alsof het allemaal wel meevalt.

Om een burnout te voorkomen zult u waarschijnlijk een aantal zaken in uw leven anders moeten gaan aanpakken. Dit kan in uw werksituatie zijn of misschien wel in de privésfeer, maar u kunt uw karakter ook eens onder de loep nemen.

“Ben ik misschien te perfectionistisch? Waarom wil ik altijd controle hebben? Hoe kan ik anders en beter met mijn tijd en energie omgaan?”

U kunt een burnout en de weg ernaartoe ook zien als een kans en een leermoment. U krijgt de gelegenheid om alles wat scheef is gelopen in de afgelopen maanden of jaren weer op de rails te zetten en een nieuwe start maken.

Op de pagina’s omgaan met burnout klachten hebben we tips voor u op een rijtje gezet die verbonden zijn met de drie verschillende fases: de risicofase, de fase van de chronische vermoeidheid en de fase waarin u de instorting nabij bent, die beschreven zijn bij het herkennen van klachten.
Wij hebben niet de illusie dat wij de wijsheid in pacht hebben met onze tips en adviezen. Deze tips zijn gebaseerd op onderzoek, praktijkervaring van mensen die in een burnout situatie hebben gezeten en literatuur. Niet iedereen is hetzelfde en dus zullen niet alle tips op u van toepassing zijn. Maak gebruik van de tips en adviezen waar u iets aan denkt te hebben voor u zelf of voor iemand die u ermee kunt helpen in uw omgeving.