Een burnout is er niet van de ene dag op de andere, het is een geleidelijk proces wat vaak ook deels ongemerkt verloopt. Hoe langer de overbelasting bestaat voordat het uiteindelijk resulteert in een burnout, des te langer duurt het herstel.

In de hierna volgende pagina’s gaan we dieper in op typische burnout situaties die ervoor kunnen zorgen dat u uiteindelijke een burnout krijgt. Daarnaast besteden we aandacht aan het voorkomen van een burnout. Door signalen van uw lichaam die wijzen op (chronische) overbelasting tijdig te herkennen, zult u in staat zijn eerder aan de bel te trekken. Vaak hoor je mensen zeggen: “dit was eens maar nooit meer”. Dus ook als u al eens een burnout heeft gehad, kunt u hier informatie vinden om herhaling te voorkomen.

preventie en tips bij burnoutEr is heel veel informatie te vinden op internet over burnout maar vaak alleen gericht op degene die een burnout heeft. Maar…. een burnout heb je niet alleen! Daarom bieden we hier ook tips en adviezen aan mensen die in hun directe omgeving iemand met burnout klachten heeft; een partner, broer, zus, vriendin, vriend, zoon, dochter of collega.

Wij hebben niet de illusie dat wij de wijsheid in pacht hebben met onze tips en adviezen. Deze tips zijn gebaseerd op onderzoek, praktijkervaring van mensen die in een burnout situatie hebben gezeten en literatuur. Niet iedereen is hetzelfde en dus zullen niet alle tips op u van toepassing zijn, maak gebruik van de tips en adviezen waar u iets aan denkt te hebben voor u zelf of voor iemand die u ermee kunt helpen.