Interessante boeken over burnout

Er is zoveel geschreven en gepubliceerd over burnout dat we hier nooit 100% volledig kunnen zijn. Bovendien, de één is meer geïnteresseerd in aanvullende informatie over gezonde voeding en de ander heeft meer baat bij extra informatie over werkhervatting.

De informatiebehoefte is dus erg persoonlijk. Daarom geven we hier een overzicht van relevante boeken die u kunt raadplegen voor meer specifieke informatie over burnout. Voor de inhoud van deze website hebben we onder andere informatie uit verschillende boeken en literatuur geraadpleegd.

Mogelijk interessante boeken voor u zijn:

Anders pak je toch gewoon een goed boek – Kim de Lange

Op de achterkant van het boek staat geschreven:

​“Kim is zelfstandig ondernemer en alleenstaande moeder als ze van de een op de andere dag in een burn-out belandt. Ze kan zich amper voortbewegen, zelfs het opstaan van de bank is soms teveel. Als onverzekerde ondernemer wil ze zo snel mogelijk beter worden. ​Naast alle goedbedoelde maar nutteloze raad van mensen uit haar omgeving en psychologen met doorsnee adviezen, besluit ze het op eigen wijze te doen. Ze gaat vol goede moed op zoek naar de heilige graal. Die weet ze uiteindelijk te vinden, maar tot haar stomme verbazing is die heel anders dan ze zich voorgesteld had.”

 

De lessen van burn-out – Annegreet van Bergen

 Op de achterkant van het boek staat geschreven:

“Wat Annegreet van Bergen nooit voor mogelijk had gehouden overkwam haar: burn-out; ziek van te hard werken. Als journaliste bij Elsevier had ze er al vaak over geschreven. Voor haar coverstory ‘Druk, druk’ interviewde ze mensen die als gevolg van een te zware werkdruk overspannen geraakt waren. Maar dat zij zelf ook hard op weg was om overwerkt te raken, dát had ze niet in de gaten…
In De lessen van burn-out beschrijft ze wat ze allemaal meemaakte: de oorzaken en gevolgen, het ziek zijn, het gevoel niet meer te kunnen voldoen aan allerlei verwachtingen en vooral het proces van weer overeind krabbelen en genezing.
Haar verhaal is een hart onder de riem voor iedereen die opgebrand is en laat zien dat burn-out niet het eind van alles hoeft te zijn, maar juist het begin van een nieuw leven kan inluiden. Ook mensen die bang zijn vast te lopen, zullen zich in haar verhaal herkennen en ervan leren hoe je- eerder dan zij heeft gedaan- rust en afstand kunt nemen. De Lessen van burn-out is daarom waardevol voor iedereen die wel eens denkt: ik red het niet meer…..”

 

Opgebrand, herkennen, voorkomen en genezen van burn-out – Jaap van der Burgh & Hans Reijnen

Op de achterkant van het boek staat geschreven:

“Er zijn veel misvattingen over burn-out. De bekendste is, dat het iets is om je voor te schamen. Ten onrechte, want het kan iedereen overkomen. Sterker nog: het zijn niet de zwakkeren die opgebrand raken, maar juist mensen met een (te) sterk verantwoordelijkheidsgevoel…… U leest hoe een burn-out ontstaat, wat u kunt doen als u er aan lijdt en hoe u de voortekenen herkent. U leert het belang inzien van ademhaling, voeding en beweging…..”

 

 

Eerste Hulp Bij Stress en Vermoeidheid, 50 signalen om een burnout te herkennen, 51 tips om hem te voorkomen – Frank Schaper


Beschrijving in de inleiding van het boek:

“Er knaagt iets, Al een tijdje. U hebt wisselende gezondheidsklachten, die op een vage manier met stress te maken kunnen hebben. U geeft er liever niet aan toe, u bagatelliseert het. Of u bent juist extra alert, misschien omdat u ooit eens overwerkt of overspannen bent geweest en vergelijkbare verschijnselen nu de kop op steken. Bent u op weg naar een burnout? Zo ja wat kunt u doen? Dit zelfhulpboekje, Eerste hulp bij stress en vermoeidheid, beantwoord deze vragen…… In dit boek bundel ik 51 tips ter voorkoming van een burnout…”

 

Geen tijd voor burnout – Frank Schaper


Op de achterkant van het boek staat geschreven:

“ ‘Iedereen zag het aankomen, behalve ik’ schreef een vrouw na haar burnout. Waarom zijn mensen die opbranden doof voor waarschuwingen uit hun omgeving en de signalen van hun lichaam? Bij welke leeftijden piekt het aantal burnouts en waarom branden vrouwen eerder op dan mannen? Frank Schaper beantwoordt deze vragen in Geen tijd voor burnout…”

 

 

Wat burnout met je doet – Pieter Dingemanse


Op de achterkant van het boek staat geschreven:

“…. Dit boek is een praktische behandeling van veel voorkomende vragen bij burnout. Het beschrijft, na vijf interviews met personen die een burnout hebben (gehad), wat burnout is, hoe het kan ontstaan en wat je eraan kunt doen. De vragenlijsten meten hoe burnout jezelf bent. Wat burnout met je doet bevat een schat aan adviezen en is verhelderend voor iedereen die zelf burnout is en een hulp voor familie, vrienden en collega’s. Zodat je weer kunt leven zonder burnout…”

 

 

 

Uit je burnout – Carien Karsten


Op de achterkant van het boek staat geschreven:

“….Uit je burnout is een inspirerend programma dat je stap voor stap helpt om hier uit te komen. Aan de hand van praktische oefeningen en heldere voorbeelden leer je de regie in eigen hand te nemen en weer vol plezier en met zelfvertrouwen aan de slag te gaan. Een effectief programma dat al veel mensen heeft geholpen…”