Regelmatig zijn er nieuwsberichten die te maken hebben met burnout. We doen ons best om interessante berichten op deze pagina te plaatsen. Heeft u interesse in de gezondheidszorg? Volg ons dan op Twitter (@medischbericht) voor het dagelijkse nieuws.

‘Jongeren steeds vaker ziek door stress’
22 maart 2015

Uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op een onderzoek bij 1 miljoen weknemers, blijkt dat stressklachten meer en meer bij jongeren voorkomt. Lees meer hierover op www.nu.nl

Nieuws

‘Een kwart van ziekteverzuim komt door werk’
24 november 2014

Bijna een kwart van alle ziekteverzuim heeft te maken met de werkomstandigheden. Deze cijfers komen naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar heeft ongeveer 48% zich tenminste één keer ziek gemeld. In 23% van deze meldingen had de ziektemelding voornamelijk te maken met het werk.

Meer hierover kunt u lezen op de website van RTL nieuws

Nieuws

‘Personeel is bang om werkstress bespreekbaar te maken’
3 november 2014

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de werknemers bang is om een te hoge werkdruk/ werkstress te bespreken met hun werkgever. Een kwart van de werknemers is bang voor een lagere beoordeling, 16 procent vreest gezichtsverlies en 14 procent is zelfs bang om hun baan kwijt te raken. Deze gegevens kom naar voren in een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

Meer over dit onderzoek kunt u lezen op www.nu.nl

Nieuws

‘Toenemende stress onder jongeren’
16 september 2014

Drie op de vier jongeren hebben last van teveel stress. Zij lopen het risico om in een burn-out te raken. Volgens Pieter Frijters van Frijters MindTuning, een instituut dat zich al jaren bezighoudt met het oplossen van burn-out bij zowel jongeren als volwassenen, is het zaak dat vooral het onderwijs meer aandacht schenkt aan dit probleem, bijvoorbeeld door een burn-outpreventieprogramma als project op te nemen in de lesstof.

Meer hierover kunt u lezen op de website van Gezondheidsplein.nl

Nieuws

‘Ziekteverzuim neemt fors toe door stress’
21 juli 2014

Ziekteverzuim neemt fors toe door stress en werkdruk. Uit onderzoek over het eerste half jaar blijkt dat van alle verzuimdagen ongeveer 10% te maken had met stress. Dit blijkt uit een analyse van ArboNed op basis van gegevens van 1,1 miljoen werknemers. Met name de sectoren onderwijs, zorg, ICT en financiële zorgen voor dit cijfer.
 

Meer hierover kunt u lezen via deze link van Het Parool

Nieuws

‘Allochtonen hebben vaker last van burnout’
20 mei 2014

Allochtonen hebben relatief veel vaker burn-outklachten dan autochtonen, dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de eerste generatie allochtonen loopt gevaar, zo bevestigen de cijfers  van ArboNed.

Meer hierover kunt u lezen via deze link van de Volkskrant

Nieuws

‘Laagopgeleide jongeren hebben vaker een burnout’
7 juni 2013

Ongeveer 1 op de 6 werkende jongeren met een lagere opleiding heeft klachten die mogelijk wijzen op burn-out. Dit is de uitkomst van een onderzoek van TNO. Vaak wordt gedacht dat juist hoogopgeleide mensen meer druk ervaren bij het uitvoeren van hun werkzaamheden wat vaak meer verantwoordelijkheden met zich mee brengt.

Klik hier voor het stuk wat in Trouw verscheen.

Nieuws

‘Zorgverleners druk vanwege de economische crisis’
11 januari 2013

Steeds meer mensen melden zich bij de huisarts omdat ze last hebben van klachten die te maken hebben met de economische crisis. Ook andere zorgverleners zien dezelfde trend.

Meer mensen melden zich met klachten als slecht slapen, hoofdpijn en of rugpijn. Ook voelen mensen zich angstig, gespannen of depressief. Kortom er is meer sprake van psychische klachten, piekeren en stress.  Als reden voor deze klachten wordt opvallend vaak de economische situatie genoemd. “Ga ik mijn baan verliezen? Ik kom steeds dieper in de schulden. Ik raak mijn huis niet kwijt.”

Komend voorjaar worden exacte cijfers over dit fenomeen verwacht wanneer het Trimbos-instituut de resultaten van het eerste Nederlandse onderzoek hiernaar beschikbaar heeft.

Lees meer over dit onderwerp in het artikel van Trouw