De klachten die optreden bij een burnout zijn per persoon verschillend. Wanneer een stressvolle situatie lang aanhoudt en er geen tijd is om hiervan te herstellen dan zullen de klachten zich vaker en op steeds meer vlakken voordoen. De klachten kunnen grofweg in drie categorieën worden verdeeld, namelijk:

klachten bij burnoutMensen met bepaalde karaktereigenschappen lopen een hoger risico op het krijgen van een burnout. Hetzelfde geldt voor een aantal beroepen. Hier wordt aandacht aan besteed op deze website.
“Een burnout bij kinderen komt niet voor…” Helaas is de praktijk anders, ook hierover vindt u informatie onder het kopje burnout bij kinderen.

Preventie en tips

Herkent u zichzelf, uw kind of iemand in uw omgeving in de klachten die worden beschreven op de volgende pagina’s, kijk dan bij preventie & tips voor adviezen om te voorkomen dat een burnout  zich (verder) ontwikkelt of voor tips om met een burnout om te gaan.
Daarnaast vindt u bij behandeling informatie over wat u zelf kunt doen aan een burnout of wat voor soort hulp u kunt zoeken om weer van uw burnout af te komen.