Burnout en de afhankelijkheid van de omgeving

U kunt leren ontspannen wat u wil, maar als het zien van uw baas u al stress geeft, dan houdt het echt op. U bent recht door zee qua normen en waarden maar de andere ouders in de ouderraad denken voornamelijk aan hun eigen belang, dan zult u zich echt blijven afvragen, waar doe ik dit voor??

Omdat u als persoon in een specifieke werk- en/of privésituatie burnout bent geraakt, bent u automatisch afhankelijk van deze omgeving. U kunt niet al uw schepen achter u verbranden en denken “ik laat alles achter me en begin morgen ergens anders helemaal opnieuw.” Bovendien… u neemt uzelf altijd mee! Het is belangrijk om te kijken wat u aan uzelf kunt veranderen maar ook wat u in uw omgeving aan kunt passen.

U heeft natuurlijk niet alleen maar last van uw omgeving, een andere vorm van afhankelijkheid van de omgeving zit namelijk in het ontvangen van steun. Het is heel fijn als u in uw privésituatie uzelf kunt zijn en de tijd krijgt om uw leven weer op de rit te zetten. Ook al bent u burnout geraakt op uw werk, het is toch prettig wanneer collega’s informeren hoe het met u gaat.

U begrijpt, de omgeving speelt een belangrijke rol. Aan de ene kant in het ontwikkelen van een burnout en aan de andere kant bij het herstellen van een burnout. Op de volgende pagina’s kijken we naar de verschillende ‘partijen’ die een rol (kunnen) spelen in uw situatie, uw gezin/familie en sociale netwerk en uw werkomgeving.