Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Het is erg belangrijk om aandacht te besteden aan het herkennen én aanpakken van de oorzaken van een burnout. In sommige gevallen is zelfhulp niet meer voldoende om van uw klachten af te komen en is het verstandig om professionele hulp te zoeken. De meest voorkomende  behandeling van een burnout is psychotherapie, daarnaast zijn er vele andere mogelijkheden zoals onder andere ontspannings-, en stressmanagement, loopbaanbegeleiding, training in sociale vaardigheden en levensstijlverbetering.

Psychotherapie

Therapie kan u helpen om dingen op een rijtje te krijgen en zaken in het juiste perspectief te zien, het kan echter niet alles veranderen. Het kan u wel helpen om op een andere manier met situaties om te gaan zodat ze u minder spanning bezorgen. Er zijn verschillende vormen van psychotherapie waarbij oefeningen, rollenspellen, opdrachten en spelvormen een belangrijke plaats innemen.

Bij burnout wordt er vaak gebruik gemaakt van gedragstherapie, cognitieve therapie of cognitieve gedragstherapie. Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het veranderen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het wijzigen van de manier van denken die u hanteert. Cognitieve gedragstherapie is sterk gericht op het hier en nu. In de therapie gaat het vooral over moeilijkheden die in het heden spelen en het vinden van manieren om hiermee om te gaan.

Overige behandelmogelijkheden

Naast psychotherapie zijn er ook vele andere mogelijkheden om uw dagelijks leven zo in te richten dat u minder of weinig spanning ervaart. Loopbaanbegeleiding bijvoorbeeld waarbij u leert om zelf de regie in handen te nemen over uw loopbaan en de route te bepalen binnen uw carrière die past binnen uw mogelijkheden. Een cursus timemanagement of sociale vaardigheden kan u ook verder helpen als daar met name uw zwakke punt zit.

Overleg met een professional, bijvoorbeeld uw huisarts of een psychotherapeut. Hij of zij kan u helpen om de juiste therapie voor u te zoeken en te vinden. Niet iedere therapie is voor u geschikt of op uw situatie van toepassing. Door de juiste keus te maken op het gebied van (professionele) ondersteuning, kunt u optimaal profiteren van het resultaat.